El Blog d'en Jaume Vellvehí


dimecres, 1 de febrer del 2012

Rituals de no fa tant

Bona part de l'actual terme de Dosrius-Canyamars-El Far, formava part del terme del Castell de Dosrius i era sota la jurisdicció del marquès de Castelldosrius, els Sentmenat, a qui pagaven les rendes i tributs.

Cada cop que el senyor marquès de Castelldosrius finava, el seu successor havia de prendre possessió dels títols i béns heretats. Aquesta presa de possessió era un veritable ritual de reminiscències medievals que devia ser força vergonyant i farcit de menyspreu i humiliació per als dosriuencs. Es tractava més d'una ostentació de poder que no pas d'un acte estrictament administratiu. El dia triat, una comitiva encapçalada per un representant del marquès i un notari es presentava a Dosrius i reunia als habitants en la plaça del poble per a prendre possessió del terme de l’antic castell, fa no fa el de l’actual Dosrius i Canyamars.

En la plaça del poble i després de rebre un grapat de gra i unes monedes com a símbol del delme, dels censos i dels drets, l’apoderat i procurador del marquès es treia i posava els guants amb parsimònia tot declarant la presa de possessió. Per a fer-se efectiva, la cerimònia devia continuar anant de casa en casa on un cop desallotjades l’apoderat entrava i tot passejant-s’hi anava obrint i tancant, repetidament, totes les portes i finestres en senyal de domini i possessió. Quan del que s’havia de prendre possessió era una peça de terra, una vinya o un camp, el procurador prenia un grapat de terra i d'herba i ho llançava a l'aire en ostentació de poder i voluntat sobre aquella propietat. Un cop enllestida en el poble, la processó continuava fins a la següent finca o masia on es repetia la cerimònia recorrent així tots els racons del terme. Quina cara no els devia quedar als menyspreats pagesos!

De la darrera vegada que tenim constància que es va realitzar aquest ritual ja fa temps, el 1796, o potser no tant doncs el 1842 encara se’n va fer una de cerimònia, sembla que més discreta però.
Avui aquestes cerimònies han quedat en desús i Agatha Ruiz de la Prada, l’actual marquesa de Castlldosrius, no sembla que tingui previst recuperar-les.  Ves a saber però, si encara no n’hi ha certa reminiscència en el ritual del desnonament de vivendes hipotecades pels senyors marquesos de caixes i bancs.

Bibliografia

Vellvehí, Jaume: "Les cerimònies de presa de possessió del Castell de Dosrius". A Duos Rios. Núm I, abril 2004. Arxiu Municipal de Dosrius. Ajuntament de Dosrius, Dosrius, 2004. p. 36-38.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars