El Blog d'en Jaume Vellvehí


dilluns, 2 de maig del 2016

El “Diccionari de l’Occità Medieval” (DOM) online

Acaba de posar-se en línia la versió digital del Diccionari de l’Occità Medieval (DOM). El Diccionari de l’Occità Medieval és un projecte iniciat per Helmut Stimm que es va anar publicant des de 1996 amb el recolzament de l’Acadèmia Bavaresa de les Ciències. Ha estat dirigit des de l'Institut für Romanische Philologie München, per Wolf-Dieter Stempel i, des de 2012, per Maria Selig.

El DOM recull el lèxic occità medieval a partir de textos occitans fins al 1550. Aquesta data permet incloure significatius materials que ofereixen els escrits no literaris de finals de l'Edat Mitjana.

La fitxa de cada entrada aporta la descripció del mot i la seva traducció al francès, referències bibliogràfiques i un apartat de citacions que s’obre en una finestra emergent.

Una característica del diccionari, facilitada pel suport digital, és la possibilitat d’accedir mitjançant els convenients enllaços en les diferents entrades a obres de referència digitalitzades. És el cas, per exemple, dels 8 volums del  Provenzalisches Supplement-Wörterbuch publicats entre 1894 i 1924 per Emil Levy, o els 6 del Lexique roman ou Dictionnaire de la langue des troubadours comparée avec les autres langues de l'Europe latine de François-Juste-Marie Raynouard reimpresos el 1928.

Sense dubte la possibilitat de disposar d’aquesta eina online i en obert, amb la facilitat que permet l’actualització i ampliació dels continguts, és un gran pas en la divulgació del patrimoni de la llengua i la cultura occitana tan per als professionals com per al públic en general.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars