El Blog d'en Jaume Vellvehí


dimarts, 5 de gener del 2016

La Bastida de Bellera: poble abandonat, patrimoni perdut /2


En arribar al capdamunt, un ramat de bous pasturava al mig del camí. Un munt de caps amb banyes enfilaven la seva mirada cap a nosaltres. Ens miraven entre curiosos i enutjats per la companyia imprevista que els alterava la calmosa tranquil·litat de l’entorn. Un bou jovenet semblava haver de demostrar alguna cosa a la resta del ramat. S’avançava la posició a un punt mes elevat i avançat cap a nosaltres per a visualitzar-se millor als ulls de tots plegats. Preveient alguna reacció coratjosa del jovenet i com que l’esperit torero mai l’hem tingut, vam decidir vorejar-los i accedir al poble per entre les cases enrunades.

Com el seu nom descriptiu fa intuir, la Bastida remunta el seu origen a la baixa edat mitjana quan es construí un nucli urbà emmurallat, de planta poligonal adaptada al perímetre del promontori on s’aixecà, a 1253 m d’altura. Es tracta d’una vila closa que ja existia el 1381 i que malgrat que avui estigui enrunada encara permet apreciar-ne les característiques. En l’extrem sud s’aixeca l’església de Sant Sebastià amb el campanar característic que identifica el poble dominant tota la vessant sud de la Serra i la vista d’un costat cap a Estavill i cap a Sarroca de Bellera de l’altre.

El poble es construí a partir d’una plaça central on donaven la major part de les cases que hi tenien la porta d’accés. Si al segle XIV tenia 3 focs, a mitjans del XIX Madoz explica que n’hi havia 8 amb accés a la plaça i dues una mica més enllà. Al segle XX n’hi hagué 12 que, segons el testimoni dels darrers habitants de Casa Pallarès (Calderón 2011) eren casa Junico, casa Guillem, casa Magí, Casa Ricou, casa Magí vell, casa Mateu, casa Pallarès i casa Toni que eren les que donaven a la plaça. Amb tot però, als anys noranta s’havien recollit alguns noms diferents: Antoni, Casolà, Cassó, Ermengol, Jepet, Junico, Magí, Mateu, Pallarès, Ricou i Abadia que potser seria l'antiga rectoria (Bellmunt 1998).

De la Plaça Major, el carrer de Les Voltes, l’únic, travessava el poble fins a l’església per sota Casa Ricou, la més acabalada del poble. N’apreciem el tram inicial de la plaça que encara no s’ha ensorrat del tot i amenaça ruïna immediata.

L’avenç inexorable cap a l’abandó sens dubte va tenir molt a veure amb la duresa de les condicions de vida en aquelles contrades sense serveis i sense comunicacions, aïllades. No hi havia carretera només corriols i camins d’abast. La pista actual que l’enllaça amb el camí asfaltat que porta a Erdo i Vilella es va obrir un cop el poble ja era abandonat i ja no hi quedaven veïns. Els darrers en abandonar el poble sembla que foren els de Casa Junico a mitjans dels seixanta.



Fonts

Altres entrades

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars