El Blog d'en Jaume Vellvehí


dissabte, 26 de desembre del 2015

La Bastida de Bellera: poble abandonat, patrimoni perdut /1

La Bastida de Bellera des del monestir de
Sant Genís de Bellera
Un matí de desembre calorós i sec com feia molt, o com mai segons deia algun vilatà, vam fer una caminada fins a la Bastida de Bellera. Vam sortir d’Estavill, una vila closa medieval molt ben recuperada per on val la pena passejar. A l’església conserven un taüt “reciclable” que data dels segles XVI-XVII, diuen. Es veu que per les condicions d’aïllament que patia el poble a l’hivern, que no permetia baixar fins a la Pobleta, i la manca de recursos, després de fer els honors funeraris al difunt se l’embolcallava amb un llençol i se l’enterrava sense la caixa. El taüt es reservava llavors per al següent usuari. Avui però, el reciclatge ja no els cal.

Com que les primeres passes es feien en una zona força elevada, de seguida vam veure l’skyline de la Bastida. El camí, que aviat s’havia convertit en un corriol, transcorria entre pastures resseguint les formes de l’orografia baixant el barranc del Grau per prosseguir a l’altra banda del torrent fins arribar a les Bordes de Torres. Aquestes bordes enrunades amaguen les restes de l’antic monestir benedictí de Sant Genís de Bellera, fundat al segle IX sota la protecció primerenca dels comtes de Pallars que no evità la seva decadència a partir del mil-cent. Ens internarem llavors en una jove roureda que feia descendir l’itinerari pel barranc de Sant Genís fins a l’antic pont romànic, el Pont del Diable. En aquesta època de l’any i amb els mesos de sequera precedents, el rierol era un fil d’aigua que s’albirava al fons de l’estretíssim i profund engorjat. Tocava llavors recuperar l’alçària per anar a trobar el camí que s’enfilava fins a la Bastida. 

En aquest tram, l’antic camí de Senterada seguia uniforme i recte el desnivell de la Serra de la Bastida fins dalt el promontori on s’aixecava el poble abandonat


Altres entrades


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars