El Blog d'en Jaume Vellvehí


diumenge, 10 de juny del 2012

Un patrimoni per descobrir

Forn de Calç de Can Marquès (Fot. J. Vellvehí)
Tot caminant i recuperant camins, podem descobrir forns de calç, molins o pous de glaç: trobar les seves restes i admirar paisatges que per propers ens són desconeguts. Són vestigis materials d’aquella tecnologia pre-industrial que cal valorar com a decisiva per a què Catalunya pogués fer el salt a les etapes industrials. No són restes espectaculars ni de riquesa artística, però són la base d’una cultura material que ens mostra les condicions de vida d’una població i d’una cultura que era respectuosa amb els cicles naturals i l’ús intel·ligent dels seus recursos. 

La riera de Pineda és un dels indrets privilegiats per a gaudir d’una bona mostra d’aquest patrimoni. En passar el camí que a la dreta porta a l’església romànica de Sant Pere de Riu trobem el molí de Can Marquès. Un edifici restaurat fa uns anys per la Plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda i que ara hi apreciem l’obrador amb les moles, el carcabà i la bassa amb el cup. Datat dels segles XIV-XV, no és pas l’únic que aprofità l’aigua de la riera que al segle XVI era coneguda com la “riera dels set molins”, alguns d’ells encara visibles (Can Verd, Can Cornell, Can Buc, Can Cànovas...). I just davant del molí però a la riba dreta, veurem un extraordinari forn de calç restaurat. I serralada endins, en terme d’Hortsavinyà, en trobem un altre: el de Can Pica. Es difícil datar aquestes construccions però a grans trets les situaríem entre els segles XVIII-XIX, sense descartar un origen remot, com el cas del forn de Ca l’Aulet a Tordera, al segle XVII.

Forn de calç de Can Pica a Hortsavinyà (Fot. J. Vellvehí)
A Canyamars, trobem dues mostres significatives: el Pou de Glaç i el Molinot. Fa poc, l’Ajuntament de Dosrius hi ha instal·lat uns plafons informatius molt aclaridors. El Molinot, és l’antic molí de Can Galzeran documentat des del segle XVI però que podria remuntar al XIV. Els vestigis es limiten al cup i la bassa però són força impactants. Seguim cap al majestuós Pou de Glaç, documentat al 1770 però que ja podria existir al segle XVII. A Dosrius encara es conserven vestigis d’altres edificis com el Pou de Can Bosc o el Molí del Castell, popularment Molí de Can Terrades.

Molinot o molí de Can Galzeran a Canyamars
(Fot. J. Vellvehí)
L'antic molí del Castell conserva unes restes força destacades: restes de la bassa, el cup i l'obrador que té al costat el casal moliner, un edifici en runes construït entre els segles XVII-XVIII. Cal dir però, que la part més antiga la trobem en el cup, fet amb una obertura amb un arc de mig punt amb carreus ben treballats i que situem al segle XIII, moment en el qual es degué construir el molí. Amb tot, documentalment no consta fins al 1453, per bé que al segle XI ja s'esmenten uns molins a Dosrius que no podem descartar que un sigui aquest.

Pou de glaç de Can Galzeran a
Canyamars (fot. J. Vellvehí)

I en trobariem molts més encara: el de La Júlia a Tordera, o el d'en Saborit a Argentona o l'esplèndidament conservat molí de Can Teixidó a Masnou, per citar-ne alguns més. Alguns han vist la protecció legal dels seus vestigis com el d'en Jordà a Santa Sussanna o el d'en Valeri a Malgrat de Mar.
Molí de Can Marquès (Fot. J. Vellvehí)














El Maresme té una riquesa extraordinària amb vestigis més o menys considerables i més o menys ben conservats. Aquest patrimoni el tenim apartat en fondalades, rierols i planes boscanes, ocult a la mirada del passavolant, i necessita un esforç de conservació i divulgació en la mesura que resulta vital per entendre el passat.
 
 
Bibliografia:
  • BOU, Joan; GRAUPERA, Joaquim; VELLVEHÍ, Jaume: “Els molins medievals i Moderns del Maresme”  a III Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya. Sabadell. Del 18 al 21 de maig de 2006.Actes. ACRAM. Sabadell 2007. Vol.I , pàgs. 165-183
  • BOU, Joan; GRAUPERA, Joaquim; VELLVEHÍ, Jaume: "El procés de catalogació i estudi dels molins medievals i moderns del Maresme" a II Trobada d'Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme. Actes. 22 de novembre de 2008. Coordinadora de Centres de Parla Catalana, l'Institut Ramon Muntaner. Argentona, 2008.
  • BOU, Joan - VELLVEHÍ, Jaume: “Els molins medievals de l’Alt Maresme (ss. XI-XVI).”, a II Jornades d’Història i d’Arqueologia Medieval del Maresme (octubre-novembre 2001). Grup d’Història del Casal. Mataró 2003 p. 149-166.
  • BOU, Joan - VELLVEHÍ, Jaume: Molrà el gra. Els molins de la baixa Tordera. La Comarcal edicions, Argentona 2003.
  • VELLVEHÍ i ALTIMIRA, Jaume: “Els molins del terme del Castell de Dosrius” a Duos Rios. Núm I, abril 2004. Arxiu Municipal de Dosrius. Ajuntament de Dosrius, Dosrius, 2004. P. 29-35.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars