El Blog d'en Jaume Vellvehí


dimecres, 12 de desembre del 2018

S’ha mort l’occitanista Pèire Pessamessa


L’escriptor, polític i occitanista Pèire Pessamessa ens ha deixat aquest 9 de desembre. Nascut a Marselha el 1931 destacà pel seu activisme occitanista i per la seva vinculació amb iniciatives de germanor occitanocatalanes. No en va fou president de la secció occitana del CAOC. Es va donar a conèixer al públic català amb les seves col·laboracions a la revista occitanocatalana Vida Nova, editada a Montpelher i participà en els Jocs Florals de l’Alguer on fou premiat. Una de les seves novel·les més reconegudes fou Nhòcas e Bachòcas (1957) que obrí noves perspectives a la narrativa occitana del moment. Entre 1973 i 1978 publicà la trilogia De fuòc amb de cendres. De les seves nombroses col·laboracions assagístiques publicà l’aplec Escrichs (1977) i, més recentment, el 2010, publicà l’assaig A la recèrca de l’identitat occitana : Fabulacions, una reflexió sobre els mites fundacionals de la identitat occitana. Fou alcalde de Buòus a la Provença durant vint i vuit anys, vinculat políticament al Partit de la Nacion Occitana, clarament independentista. L’any 2012 va rebre el Gran Premi Literari de Provença [podeu llegir el seu discurs i escoltar-lo aquí]

Pessamessa era un dels occitanistes que segur podies trobar en iniciatives de defensa i promoció de la cultura occitana, en trobades occitanocatalanes, a Occitània o a Catalunya, o en els Congressos de l’Associacion Internacionala d’Estudis Occitans. Fou precisament en la darrera edició del Congrés de l’AIEO celebrada a Albi l’estiu de 2017 que vaig poder compartir amb ell una agradable conversa sobre la seva participació en la revista Vida Nova i els seus records del dosriuenc Esteve Albert.

Sense dubte, Pèire Pessamessa ha deixat una gran empremta en la cultura occitana i l’occitanisme. Constatem-ho llegint-lo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars