El Blog d'en Jaume Vellvehí


divendres, 18 de setembre del 2015

El misteriós cas d’uns crims del 1921 / 3

Unes condemnes a mort per a no res


El 14 d’octubre de 1925 va començar el primer d’una sèrie de judicis per tres causes diferents: l’assassinat amb robatori de Teresa Coll, l’atracament de Dolors Jané i l’homicidi del guarda vinyes Joan Vidal. Aquell dia d’octubre, poc més de quatre anys després, a l’Audiència de Barcelona es reviurien els fets que llevaren la vida a Teresa Collet. El fiscal demanà pena de mort i una indemnització de 5000 pessetes a la família. Però hi havia més d’un acusat.

Segons el fiscal, a principis de setembre de 1921 es van conèixer en el Cafè La Parra de Barcelona Agustí Arabia Cisa i Joan Nogueras Martori. Aquest va proposar a l’Agustí de matar i robar la Teresa com a venjança per haver-lo denunciat temps enrere com autor d’un robatori pel qual fou detingut i empresonat. Uns dies després, en Nogueras va fer la mateixa proposta a Joan Lloveras Esteve en el Cafè el Blinco de Mataró «y ya todos de acuerdo completo en tan delictuosos proyectos, provistos Nogueras de una escopeta de dos cañones y de un hacha pequeña, y Lloveras de una navaja de muelles de grandes dimensiones, se internaron en el bosque». Seguint el relat del fiscal els tres individus esperaren la víctima emboscats en la Creu d’en Serra. Allà, la Teresa fou «asaltada y agredida sin tiempo para apercibirse a la defensa, baldía en todo caso por la superioridad de medios de los agresores, causándola éstos, el rebelde Juan Nogueras y el Juan Lloveras con la navaja de que iba provisto, una profunda herida» (La Vanguardia 15 octubre 1925, p. 13-14).

De Lo Senyoret de Pineda res de res. S’havia fet fonedís. Quant als encausats, en Joan Lloveras era un mosso que treballava en una finca que només abandonava els diumenges per anar al cinema i no coneixia de res als altres dos acusats i al·legà haver confessat l’autoria davant els mals tractes als que fou sotmès durant la seva detenció. En Joan Nogueras no l’havien pogut detenir i era jutjat en rebel·lia. L’Agustí, que davant la Guàrdia Civil també havia reconegut amb detall la seva implicació en els fets es desdí igualment de la declaració per les coaccions rebudes. L’Agustí patia una malaltia mental i sofria atacs epilèptics, per això es demanà un informe a especialistes metges que dictaminaren que podia considerar-se «como imbécil, aunque con períodos de lucidez» i concloïen que no es podia donar crèdit a les seves declaracions i ben bé se’l podia considerar irresponsable pel seu estat mental.

Sense testimonis de càrrec i sense cap prova pericial els tres encausats foren absolts. Però continuaren presos.

Dies després, es celebrava el judici per la segona de les causes obertes, l’atracament a la Dolors Jané. El fiscal demanava sis anys i un dia de presó, però els acusats al·legaren el mateix i cridats a declarar novament sobre la salut mental de l’Agustí, els metges «afirmaron que Arabia era un degenerado, epiléptico en tercer grado, y por tanto irresponsable de sus actos». A més, la Dolors no pogué identificar a cap dels agressors perquè «el sujeto que la robó, llevaba barba postiza y la cara embadurnada» (La Vanguardia 28 octubre 1925, p. 8).

Sense testimonis de càrrec i sense cap prova pericial els tres encausats també foren absolts. Però continuaren presos.

Poc abans de Nadal el jutge decidí el sobreseïment de la causa per l’homicidi del guarda vinyes Joan Vidal. Els acusats sortiren en llibertat...

Altres entrades
El misteriós cas d’uns crims del 1921 / i 4

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars