El Blog d'en Jaume Vellvehí


diumenge, 21 d’abril del 2013

Nou llibre: Actes de la VI Trobada d’Entitats de Recerca Local del Maresme


El divendres 19 d'abril, Cerquem les Arrels va presentar el llibre Masies, urbanisme i poblament al Maresme que compili·la les comunicacions presentades en la VI Trobada d'entitats de recerca local  i comarcal del Maresme. L'acte es va celebrar a la Biblioteca Municipal Ferrer i Guàrdia d'Alella i comptà amb les intervencions de Jordi Albadalejo de Cerquem les Arrels, Francesc Viso, Secretari tècnic de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana i Frederic Salas regidor de cultura de l’Ajuntament d’Alella. L’acte va ser molt breu a fi de facilitar el col·loqui i la relació personal entre els historiadors amenitzat amb el tast d'una copa de vi d'Alella.
 
Els treballs publicats són els següents: La quadra o 'domus' del Cros, a càrrec d'Enric Subiñà, del Centre d'Estudis Argentonins Jaume Clavell, L'enclavament com a factor de domini del territori. Estudi de la ubicació del castell de Vilassar, a càrrec de Marc Pons i Pau Ubach, del Grup Arqueològic del Museu Arxiu Municipal de Vilassar de Dalt, Canvis en el patrimoni urbanístic de Sant Cebrià a través d’algunes cases amb més història, a càrrec de Marta Colell i Josep Pla, del Centre d'Estudis de Sant Cebrià, Masies i poblament al veïnat de mar de Vilassar (1500-1784), a càrrec d' Alexis Serrano, del Centre d'Estudis Vilassarencs, Can Bellsolell de la Torre. Una aproximació als seus espais interiors per mitjà dels inventaris postmortem, a càrrec d'Alexandra Capdevila, El procés d’incautació i d’inventari de can Calderó (1936-1939), a càrrec de Jordi Albaladejo, de Cerquem les Arrels, El camp d’Arenys de Mar durant la Guerra Civil, a càrrec del Grup Búnquers Arenys, Cases de Senyors (i d’Església)… cases de mort, càrrec de Ramon Anglada, de Cerquem les Arrels, De masies a museus: nous usos del patrimoni arquitectònic al Maresme, a càrrec d'Assumpta Dangla, Marta Prevosti i Arantza Egozcue, del Museu de l’Estampació de Premià de Mar,  Molins fariners del Maresme: darreres intervencions (2003-2012). La recuperació del patrimoni pre-industrial, a càrrec de Jaume Vellvehi del Grup d'Història del Casal de Mataró, El Pla del Molí: un paisatge agrari invisible?, a càrrec d'Alexis Sancho, del Centre d’Estudis Vilassarencs, La masia com a instrument de colonització del territori, a càrrec de Mireia Barnadas, de l'Associació Cultural Revista Alella i, finalment, El modelat vinícola a través del seu patrimoni etnològic, a càrrec de Jordi Montlló, d’Ursus Natura.

1 comentari:

  1. Se us ha atorgat el guardó Versatile Blogger http://www.pedraipaper.blogspot.com.es/2013/05/de-blocaire-blocaire-versatile-blogger_19.html

    ResponElimina

Entrades populars