El Blog d'en Jaume Vellvehí


dilluns, 11 de gener del 2016

La Bastida de Bellera: poble abandonat, patrimoni perdut / i 3

Aconseguirem arribar a l’antic cementiri davant la porta de l’església de Sant Sebastià. Ens havíem obert pas entre munts de runa i bigues esqueixades per obra d’un corc que es va proposar afeblir totes les del poble i consumar el progressiu esfondrament general. El temple tampoc havia pogut deslliurar-se del corc i, pitjor encara, del corc humà. Furtius, col·leccionistes d’antiguitats, profanadors de tombes, habituals del vandalisme o simples inconscients, vés a saber quina mena de depredador de patrimoni va començar la desfeta?

En una de les capelles laterals, que encara conserva l’altar d’obra, una tomba de grans dimensions apareixia profanada matusserament, com si s’hagués obert a cop de mall, no tant amb afany profanador cercant una suposada cripta, sinó més aviat destructor. Qui sap on pot ser la làpida que devia haver-hi, si no és que encara hi és esmicolada entre la runa? Mènsules i fragments de motllura de cornisa de la decoració de la nau i dels altars llançades sobre el munt d’enderrocs, dovelles d’arcada desaparegudes... Les teules de la coberta, com totes les del poble, s’havien anat malmetent i els arcs torals no havien pogut sostenir la volta de la nau central, que ja tenia un esvoranc. El teulat del campanar quadrat havia caigut i una esquerda de tres centímetres ressegueix el campanar, de dos cossos, de dalt a baix esqueixant-lo en dues meitats. Les bigues del cor havien cedit ensorrant-lo i la vegetació que creix obre els murs de la nau, com en la façana principal amb la porta d’arc de mig punt adovellat amb menys dovelles de les que havia tingut abans de la desfeta. Al damunt una rosassa sense vidres segueix orgullosa il·luminant l’església malgrat la ferotge competència d’ esvorancs, esquerdes i enderrocs que s’anaven multiplicant en la tasca il·luminadora.


Un espectacle digne d’aquella imatgeria romàntica de la gran runa del vestigi històric que desvetlla el record malenconiós de la grandesa del passat. Un patrimoni perdut com aquell retaule major que capçava la nau central encara fotografiat el juliol de 1973 per Josep M. Gavin.

A l’altre extrem del poble arrenca la pista que uns pocs quilòmetres després enllaça amb la carretera asfaltada d’Erdo. Per aquesta mateixa pista un dia, poc abans de l’abandó i per a donar servei a les darreres tres cases habitades, va arribar l’electricitat, com testimonien els pals de la llum ara ja amb escàs cablejat.

A l’entrada del poble un darrer pal, amb funcions de distribuïdor, feia baixar els cables fins a un interruptor de palanca, ara ja oxidat i amb el mànec de fusta que comença a ser presa del corc. Abans de marxar, no vam poder-nos estar de tancar-lo.

Fonts

  • CALDERÓN, Faustino (2011). [blog]  "La Bastida de Bellera" a Pueblos deshabitados http://lospueblosdeshabitados.blogspot.com.es/2011/12/la-bastida-de-bellera-lleida.html
  • BELLMUNT I FIGUERAS, Joan (1998). "La Bastida de Bellera" a Pallars Jussà, I. Lleida: Pagès Editors.
  • GAVÍN, Josep M. (1981) Pallars Jussà. Barcelona: Arxiu Gavín


Altres entrades
 



2 comentaris:

  1. Moltes gràcies Sr.Jaume pel documental, quina pena tot això veritat ?

    Salutacions

    ResponElimina
  2. I tant! No donem valor al nostre passat i estem perdent el testimoni de tot allò que ens ha fet com som. Gràcies per llegir-me.

    ResponElimina

Entrades populars