El Blog d'en Jaume Vellvehí


dimarts, 1 de setembre del 2015

El misteriós cas d’uns crims del 1921 /2

La Dolors Jané de Canyamars i el guarda vinyes Joan Vidal de Mataró


Unes setmanes després, la Dolors, que era masovera de Can Silvestre de Canyamars, a la matinada havia baixat a mercat a Mataró com li era costum cada dissabte. Aquell dia la jove Dolors Jané Molins anava acompanyada d’una senyora gran que anomenaven La Carinya. Eren valentes.

A mig matí del dissabte 8 d’octubre, ja havia venut la fruita i els ous al mercat i tornava cap a casa. Malgrat l’animada xerrameca de les dues dones mentre feien camí, una mena de silenci estrany els va encongir el cor. En passar pel Camí de la Serra, prop de Can Xerrach, de sobte els sortí al pas un home emmascarat que els exigí la bossa dels diners. Els fets es precipitaren. Elles s’hi van resistir cridant i xisclant provant d’escapar muntanya avall. Sense rumiar-s’ho, l’assaltant etzibà un cop de destral al cap a la masovera. La jove va poder esquivar-lo emportant-se però una ferida al braç i un cop a l’espatlla. Amb els crits i la batussa l’agressor, desconcertat, va fugir bosc endins. Afortunadament aquest cop, les dues dones van poder retornar a casa on es recuperaren de l’ensurt i les ferides.

La sensació d’inseguretat anà en augment els dies següents doncs es produí més d’un assalt i robatori en masies de la zona, a Llavaneres i a Argentona. En algun cas fins i tot, arribaren a espanyar les portes fins a tres cops en una mateixa setmana. Després de les acusacions infundades, de mala fe potser, contra el matrimoni de Dosrius, feia dies que les agressions es començaven a atribuir a un malfactor anomenat Fernando, àlies Lo Senyoret de Pineda.

La Guardia Civil i els agents rurals feien constants batudes entre Canet i Vilassar que resultaven infructuoses fins que una parella de Guarda Vinyes, en Joan Vidal i Mas, un mosso d’esquadra jubilat que acabava d’ingressar al servei rural, i el jove guarda Salvador Casanovas feren una batuda per la zona de l’actual Parc Forestal de Mataró alertats de la presència d’un individu sospitós. En un camí que, vorejant el Turó d’en Dori enllaçava amb un que duia a Argentona, localitzaren entre un rocam una cova «d’unes dues canes de fondària, tancada per porta de fusta y ferro» (La Costa de Llevant 27-11-1921). Els fets es precipitaren. El més jove dels guarda vinyes, imprudentment, va obrir la porta de la cova essent sorprès per una escopeta que l’apuntava al cap. El jove reculà enrere i fugí esporuguit a buscar ajuda mentre el més gran i experimentat desenfundà la seva arma sense més temps que el just per a rebre l’impacte d’una «perdigonada, es calcula des de sis metres que, entrantli el focus principal per l'ull esquerra li causá instantáneament la mort».

La consternació que causà el nou crim i la psicosi que s’anava estenent es veié alleugida per la detenció del Senyoret de Pineda poc després que el jove guarda vinyes donés l’alerta i es procedís a un espectacular i ràpid desplegament de la Guàrdia Civil, els Mossos d’Esquadra i el Sometent.

Des la detenció del Senyoret de Pineda, van cessar els crims i robatoris i no tornem a tenir notícies del cas fins al 1925 quan es celebrarà el judici. Però...




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars