El Blog d'en Jaume Vellvehí


dissabte, 15 d’agost del 2015

El misteriós cas d’uns crims del 1921 /1


L’homicidi de Teresa Collet de Dosrius


Com cada dissabte a les cinc de la matinada, la Teresa de Can Pepes de Manyans de Dosrius baixava a mercat a Mataró. En Quim, el marit, es quedava treballant al tros. El recorregut sempre era el mateix, el camí que de Manyans s'enfilava pels boscos de Can Gel, la Creu d'en Serra i avall cap a Mataró. Era valenta.

Aquell dissabte 17 de setembre de 1921 li havia anat prou bé, no havia trigat pas gaire en vendre-ho tot i la bossa de calerons aniva molt bé per a l'economia familiar, ancestralment eixorca. La prudència sempre li aconsellava discreció i per això, amb cura, amagava la bossa entre els plecs de la falda 

A mig matí, la Teresa Collet i Llobera tornava del mercat un cop «d'efectuades les ventas de virám». En arribar a la Creu d’en Serra alguna cosa li feu encongir el cor. De sobte, en el camí boscà del cementiri de Manyans un malfactor li barrà el pas. Sense cap mirament l'home li etzibà una ganivetada al coll. Remenà els plecs fins trobar la bossa i fugí bosc enllà. 

No era la primera vegada que la Teresa patia robatoris, la seva casa ja havia estat assaltada temps enrere.

L’endemà diumenge, la família esverada per què encara no havia tornat a casa alertà les autoritats. Familiars i un grup d’agents rurals feren una batuda trobant el cos sense vida en la Creu d’en Serra. En l’escenari del crim es pogué constatar pels senyals de lluita que la malaguanyada Teresa va defensar-se oferint tota la resistència que va poder. Va morir dessagnada. Poc després la Guàrdia Civil va practicar les primeres detencions.

Potser per les presses per trobar l’assassí i tranquil·litzar el veïnat o potser per l’acció dels malparlers es va arrestar el matrimoni Pere Macià Lladó i Mercè Collet Vives. Poc després es desfeien les sospites i quedaven en llibertat.

Lluny de calmar-se els ànims i tornar la tranquil·litat, seguiren dies d’ensurts, portes esbotzades i robatoris a masies d’Argentona, de Dosrius o de Llavaneres.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars